Om Værøy

Midt i havgapet utenfor den sagnomsuste Moskenstraumen ligger øya Værøy. Navnet henspiller ikke uventet på harde og omskiftelige værforhold. Her lever henimot 750 individer omsluttet av hav og spektakulære fjellprofiler.

Værøy kommune er et øysamfunn preget av gamle og nye fiske- og fangsttradisjoner. Dagens avanserte redskaper og teknologi står i skarp kontrast til de enkle og dristige metodene man baserte seg på for bare noen tiår siden, men viderefører samtidig den sinnrike kunnskapen om havet og fisken som Værøyværingene alltid har forvaltet. Tørrfisk er Værøys viktigste eksportvare, og lange handelstradisjoner har resultert i at Værøy og Venezia i dag er vennskapsbyer.

I den gamle grenda, Måstad, livnærte man seg ikke bare på fisken i havet, men også på lundefuglen som lever i fuglefjellene i sørvest. Lundefuglen er i dag fredet, men preger kommunevåpenet vårt og har en sterk symbolverdi for kommunens innbyggere.

Foruten et uovertruffent turterreng både til lands og til vanns, har Værøy en rekke vakre kulturminner å vise fram. Lofotens eldste kirke med sin staselige løkkuppel er et av dem.

 

Kommunevåpenet til Værøy

Tidligere ble det fanget lundefugl på Værøy, spesielt i den fraflytta bygda Måstad – hvor de brukte en spesiell hund til denne fangsten: Lundehunden med sin ekstra klo. 

Siden torsken allerede var tatt i bruk i Lofoten, og Røst hadde skarven, gjensto to forslag: lundefuglen og lundehunden. 
Lundehunden kunne jo forveksles med gaupa i Hamarøy, så da var det lundefuglen som sto igjen. Værøy kommune har nær tilknytning til lundefugl i og med at det har vært drevet fangst her i mange år.

I brev av 18.10.1988 fra Fylkesmannen i Nordland, heter det bl.a.: 

”I statsråd 7.oktober 1988 er bestemt: 
- Værøy kommunes våpen blir: I blått en sølv lundefugl.
- Værøy kommunes flagg blir: I blått en hvit lundefugl.”

 

Klikk for stort bildeKommunevåpenet til Værøy