Viktig melding

Vær forsiktig i nærheten av vindfelte trær

Skogen på Værøy er blitt voksen og høy  selv i grunn jord. 
I Plantefeltet er det for mange som kjemper om lite jordsmonn og plass til dype røtter.

Til slutt måtte mange trær gi etter for en Orkan / Skypumpe som herjet i Marka. 

Det samme gjelder mange andre trær rundt omkring på øya. 

Områder der det ble plantet har lite jordsmonn og mye stein. Etter hvert som bartrærne har blitt voksne har de ødelagt jordsmonnet under seg siden det ikke slipper til lys. 
Det vil være risikabelt å ferdes i noen av våre «skoger» i dårlig vær. 

Risikoen ved å kappe ned trær som ligger grunnet rotvelt, har ramlet delvis over andre trær og har tykke stammer som står i spenn, er stor. Værøy kommune tar ansvar for plantefeltet og vil sikre området ved hjelp av innleid profesjonell hjelp. Det er naturlig at en del gamle trær faller og får en ny rolle i økosystemet. De blir hjemmet, matfatet og ly for sopp, småkryp, lav, biller og dem som spiser det som bor i ett dødt tre. Plantefeltet vil derfor ikke ryddes for alle døde trær. De vil sikres og noen stammer vil ligge igjen til nytte for økosystemet og til glede for oss mennesker som kan klatre over, krype under og sitte på en naturlig benk. 

Værøy kommune vil leie inn profesjonell hjelp til sikring av området. Spesielt viktig er å få røtter fra rotvelt  tilbake i hullet og ta ut spenn i trestammer. Noe av tømmeret vil bli lagt til side for avhenting av den som vil hugge ved. 

Værøy kommune har tidligere varslet om at trær som vokser inn i gatelysstrekk må ordnes. Det samme for trær som skraper opp større biler / ødelegger lys og speil. Nå passer det å få proff hjelp av den vi leier inn. Vi vil legge ut kontaktinformasjon til aktuelt firma slik at hver enkelt kan gjøre avtale om å få fjernet busker / trær. Det samme tenker jeg flere med trær som ligger i privat hage har behov for. Man skal være dreven for å håndtere større trær.

 

Oppdatering følger.