Vi er alle fiskerikommuner med stor aktivitet og behov for utenlandske arbeidere. Arbeidere som må gjennom ID-kontroll hos skattekontor, registrering hos politiet og fysisk oppmøte i bank for norsk bankkonto. Disse tjenestene må f.eks. vi på Værøy til Bodø for å få gjort, det tar tid og kan ikke gjennomføres på samme dag, noe som skaper utfordringer for både arbeidstakere og arbeidsgivere. Dette er en av grunnene til at vi søkte om å få bli pilot. Vi ønsker disse tjenestene nært oss. Frode og Øystein kom til Værøy for å høre om bakgrunnen for søknaden, snakke med næringslivet om utfordringene med registreringen, møte folk, og få innspill på hvordan vi ser for oss det videre arbeid. En interessant dag! De besøkende hadde god innsikt og kom med tips som vi tar med oss videre i pilotarbeidet.
Deretter bar det til «den blå byen» Sortland, der det ble arrangert energiseminar, hvor 19 ordførere og flere offentlige aktører deltok. Midtre Hålogaland er Nord-Norges tettest befolkede region og står overfor store utfordringer knyttet til fremtidens kraftbehov. På seminaret fikk vi en presentasjon av mulighetsstudie for ny energiproduksjon. Et studium gjort på oppdrag fra Hålogalandsrådet, Lofotrådet og Vesterålsrådet! Budskap fra energikonferansen er at kraftproduksjonen og tempoet i nettutbyggingen må opp. Andre tema som ble diskutert var hvem skal få tilgang til energien og til hvilken pris, hvordan infrastrukturen for kraftoverføring kan håndtere de økende behovene og hvordan regionen kan redusere energiforbruket og bli mer effektiv i bruken av ressurser.
På onsdag hadde vi felles rådsmøte mellom de tre regionrådene, hvor flere relevante regionale temaer ble diskutert, med fokus på hvordan man kan samarbeide for å møte felles utfordringer på tvers av kommunene. Her fikk vi også møte blant annet Statens Vegvesen og Vesterålen Ungdomsråd.
Så, hjemme på Værøy var det tid for Øvelse Nordland 2025, som er en stor krisehåndteringsøvelse for kommunens ledelse. I år hadde øvelsen fokus på en uønsket hendelse som skjedde under et stort ungdomsarrangement. Temaene som ble trent på var evakuering, oppfølging av folkemengder, og hvordan håndtere både riktig informasjon og feilinformasjon. Hensikten med øvelsen er å teste beredskapsplanene våre, styrke samarbeidet i kriseledelsen, og rett og slett øke bevisstheten om hvor viktig det er å være godt forberedt på storulykker. Øvelsen involverte også brannvesenet, politiet og Heimevernet, lærerikt å jobbe sammen med så dyktige og engasjerte personer
Ønsker dere alle en fin uke. Det er godt å se sola igjen 🌞