Et teknisk hjelpemiddel skal bidra til å løse praktiske problemer i hverdagen i alle aldre.
Man kan få støtte i form av tilskudd til små enkle hjelpemidler som er i ordinær handel, men også til utvendig tilpasning for å komme inn i egen bolig. Eksempel på tekniske hjelpemidler kan være rullestol, rullator, toalettstøtte, seng, dusjstol osv.
Flere av de kommunale tjenestene kan kartlegge behovet ditt for hjelpemidler, hjelpe med søknad til NAV og tilby oppfølging i bruk av hjelpemiddel. Montering og eventuell reparasjon av hjelpemiddel utføres vanligvis av kommunen eller NAV Hjelpemiddelsentralen. Når det ikke lenger er behov for hjelpemiddelet, skal det returneres.
NAV Hjelpemiddelsentral i Nordland har ansvar for alle varige utlån.
Værøy kommunale lager har ansvar for korttidsutlån.
Har du et kortvarig behov for hjelpemidler, f. eks rullator eller krykker etter en operasjon, kan du låne dette fra kommunen.
Har du varig (over 2 år) og vesentlig funksjonsnedsettelse, kan du få stønad til hjelpemidler fra Folketrygden. Har du behov for hjelpemidler til varig bruk, kan du kontakte en av hjelpemiddelkontaktene.
En person vil komme hjem til deg for å vurdere ditt behov og hjelpe deg med en søknad til NAV Hjelpemiddelsentral Nordland.
I større saker vil du få skriftlig vedtak fra NAV Hjelpemiddelsentral Nordland.
Du vil bli kontaktet når hjelpemiddelet er kommet til kommunen. Hjelpemidler kan hentes eller vi bringer ved Værøy kommunale lager etter avtale.
Du får vanligvis hjelpemidlet utlånt fra hjelpemiddelsentralen, men noen ganger gis det i stedet tilskudd til å kjøpe hjelpemidlet selv. Bortsett fra noen få unntak, betaler du ingenting for lån av hjelpemidler.
Kommunen har et begrenset kommunalt hjelpemiddellager for korttidsutlån.
Trenger du hjelpemidler på arbeidsplassen, ta kontakt med arbeidsgiver eller bedriftshelsetjenesten.
Du kan selv hente eller levere hjelpemiddelet hos oss på det kommunale lageret. Ring på forhånd for å gjøre en avtale. Om nødvendig kan vi hente og bringe for deg, men det vil ta noe lenger tid. Hjelpemidler blir kjørt ut og hentet etter avtale. Du har selv ansvar for hjelpemiddelet du låner. Gi beskjed til oss når behovet opphører.
Du har selv ansvar for vanlig vedlikehold av hjelpemidlene, slik som renhold, luft i dekk osv. Ved feil på hjelpemiddelet og reparasjoner kontakt kommunens tekniker på hjelpemidler. Hvis hjelpemiddelet ikke fungerer som planlagt, blir for lite, eller annet, kontakt kommunens kontaktpersoner.