Viktig melding

Ord og begreper om eiendomsskatt

Ikke alle ord og begrep som benyttes i forbindelse med eiendomsskatt er kjent for alle. Her finner du forklaringer på ord og begrep som brukes.

Boligverdi

Skatteetatens boligverdi (formuesgrunnlag) er utgangspunkt for kommunens beregning av eiendomsskatt. Skatteetaten fastsetter boligverdien som et anslag på boligens markedsverdi, med utgangspunkt i boligens areal, byggeår, boligtype, beliggenhet samt opplysninger om omsatte boliger i kommunen.

I 2017 benyttes boligverdien per 31. desember 2015. Likningsverdien for primærbolig er satt til 25 prosent (2015) av beregnet markedsverdi for boligen. For en sekundærbolig er likningsverdien 70 prosent (2015) av boligens beregnede markedsverdi.

Borettslag

Beboere i borettslag er eier av en andel som gir enerett til bruk av boligen, men er formelt sett ikke eier av selve eiendommen. En eventuell eiendomsskatt skrives derfor ut til borettslaget, som så fordeler skatten på andelseier etter den fordelingsnøkkelen borettslaget selv velger. Tilsvarende prinsipper brukes eksempelvis også for fordeling av kommunale avgifter i borettslag.

Bruksareal (BRA)

Bruksareal er bruttoareal (BTA) med fratrekk av arealet som opptas av yttervegger. Samlet bruksareal består av primærrom og sekundærrom.

Bruttoareal (BTA)

Bruttoarealet er et utvendig mål av boligen som også omfatter arealet av yttervegger. Mål baseres på ytterveggers utside i gulvhøyde og/eller til midt i skillevegg mot annen bruksenhet og/eller fellesareal.

Bunnfradrag

Kommunestyret kan fastsette et bunnfradrag for selvstendige boligenheter.

Eiendomsregisteret (matrikkelen)

Norges offisielle register over fast eiendom, herunder bygninger, boliger og adresser. Du finner mer informasjon om eiendomsregisteret på kartverket.no

Eiendomsskattegrunnlag

Grunnlaget for beregning av eiendomsskatt for boliger settes til 80 prosent av boligverdien fra Skatteetaten. For eiendommer kommunen må taksere, fastsettes eiendommens eiendomsgrunnlag av Sakkyndig nemd, som er en politisk valgt nemnd. Dersom kommunstyret fatter vedtak om at bunnfradraget skal benyttes, trekkes beløpet fra eiendomsskattetaksten. Eiendomsskatt beregnes fra gjenstående beløp, Skattegrunnlaget. I 2017 er alminnelig skattesats for eiendomsskatten 2,0 promille.

Eiendomsskattekontoret

Kommunens eiendomsskattekontor er en del av rådmanskontoret.

Gårds- og bruksnummer

Gårds- og bruksnummer og festenummer er en eiendoms identitet og kan sammenliknes med et personnummer. Gårds- og bruksnummer kan også deles opp i seksjoner og får da i tillegg seksjonsnummer. Du kan lese mer på kartverket.no

Likningsverdi

Skatteetaten beregner en boligs likningsverdi basert på opplysningene de har fra boligeier. Likningsverdien fastsettes med utgangspunkt i en kvadratmeterpris som beregnes av Statistisk sentralbyrå (SSB). Kvadratmeterprisen skal gi uttrykk for en estimert markedsverdi pr. kvadratmeter og bygger på statistiske opplysninger om omsatte boliger (boligtype, areal, geografisk beliggenhet og alder). Les mer om likningsverdi på skatteetaten.no

Matrikkelen

Norges offisielle register over fast eiendom, herunder bygninger, boliger og adresser. Du finner mer informasjon på kartverket.no

Primærbolig

Boligen du eier og som du er folkeregistrert i ved utgangen av inntektsåret. En primærbolig har en likningsverdi som utgjør 25 prosent av boligverdien.

Sameie

Når to eller flere personer eier noe sammen foreligger sameie. Det er her selve eiendomsretten som er delt, ikke eiendommen. Kommunen forholder seg til èn eierrepresentant ved brevutsending og fakturering.

Sekundærbolig

Hvis du eier flere boliger, vil boligene du ikke er folkeregistrert i være sekundærboliger (Unntatt fritidsbolig).

I 2017 brukes boligverdien per 31. desember 2015. Likningsverdien for en sekundærbolig er 70 prosent (2015) av boligens beregnede markedsverdi.

Taksering

Kommunen må taksere eiendommer det ikke er mottatt boligverdi på fra Skatteetaten. I tillegg må alle næringseiendommer, fritidseiendommer, samt garasje og uthus på egen eiendom (med eget bruksnummer) verdivurderes. 

Kontakt

Værøy kommune
Servicetorg
E-post
Telefon 95 42 06 00

Besøks- og postadresse
Sørland 33
8063 Værøy

Besøkstid
Mandag til fredag
kl. 09.00 - 14.00

Telefontid
Mandag til fredag
kl. 09.00 - 14.00